Leerplicht
De werkwijze van leerplicht is erop gericht geweest om samen met ouders te zoeken naar de best mogelijke manier om onderwijs te volgen voor hun kind.
Werkwijze en ervaringen in de voorbije periode van de leerplichtambtenaren:
Gesprekken zijn voornamelijk gevoerd via Teams en telefonisch.
Voor de jeudigen tot 18 jaar verliepen deze gesprekken soms moeizamer dan voor de 18 plussers vanwege het ontbreken van direct en non verbaal contact. De bereikbaarheid van jongeren via whatsapp en telefonisch heeft een positief effect.
Sinds eind mei jongstleden vinden er vaker fysiek gesprekken plaats, vooral met jeugdigen onder de 18.
De problematiek is ingewikkelder. Er zijn spanningen en stressfactoren vanuit ouders en /of jeugdigen (onzekerheid, effecten onderwijs op afstand, kwetsbare thuissituatie voor sommige leerlingen). Dat vraagt om veel uitvoeringsoverleggen die door het digitale wel gemakkelijker te organiseren zijn.
Op het voortgezet onderwijs is sprake van meer meldingen en op het mbo zien we relatief meer uitstroom. Opvallend daarbij zijn de meldingen van leerlingen in de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Er zijn, mede daarom, zorgen over de aankomende overgangssituaties van leerlingen.
Op het primair onderwijs gaat het relatief goed en zijn niet direct zorgelijke signalen als het gaat om verzuim.
In het jaarverslag leerplicht zullen cijfers en trends over het gehele schooljaar in beeld worden gebracht en zoveel mogelijk geduid.