Doorbetalen aanbieders in het sociaal domein

Omzetgarantie

Op 5 januari 2021 heeft het college van Diemen richtlijnen vastgesteld voor inkoop en subsidie als gevolg van corona. Sinds maart 2020 hebben de afgekondigde maatregelen naar aanleiding van de Corona-uitbraak veel impact op zowel het gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan als onze partners binnen het sociaal domein. Het Rijk en de VNG hebben opgeroepen om de partners te blijven betalen, ook als er een andere of beperkte prestatie wordt geleverd. Gelet op het belang van zorgcontinuiteit onderschrijft het college de beleidslijn van de VNG. De gemeente Diemen heeft om te komen tot redelijke en eerlijke toepassing van compensatie en/of wijziging van afspraken richtlijnen opgesteld met betrekking tot de financiering van contract- en subsidiepartners op het gebied van het sociaal domein, welzijn, zorg en cultuur ten tijde van de coronacrisis. Bij de richtlijnen gaan we onder andere uit van:

  • coulance omtrent subsidie- en contractafspraken die gemaakt zijn voor 16 maart 2020;

  • inspanningsverplichting van de gecontracteerde partij of subsidiepartner om te zoeken naar alternatieven;

  • doorbetaling van niet-geleverde zorg (vanaf 1 juli) alleen bij noodgedwongen sluiting als gevolg van maatregelen, niet op basis van het beleid van instellingen;

  • maatwerk: iedere situatie is uniek.

In het kader van deze richtlijnen zijn er voor het doelgroepenvervoer (Wmo-vervoer en Leerlingenvervoer) afspraken gemaakt over compensatie van niet verreden ritten als gevolg van corona in 2021. Vooralsnog heeft de gemeente twee verzoeken van zorgaanbieders ontvangen in het kader van omzetgarantie. De mogelijkheid bestaat dat zorgaanbieders later in het jaar of in het nieuwe jaar (2022) alsnog een beroep willen doen op steunmaatregelen.

Meerkosten

Als contractpartners binnen Jeugd en Wmo als gevolg van de maatregelen extra kosten moeten maken gedurende de periode dat de maatregelen van kracht zijn worden deze zogenaamde meerkosten vergoed. Dit gold in eerste instantie voor de periode 16 maart tot en met 31 december 2020 maar deze regeling is landelijk verlengd voor geheel 2021.

Inmiddels hebben enkele aanbieders aangegeven hier gebruik van te maken. De mogelijkheid bestaat dat zorgaanbieders later in het jaar of in het nieuwe jaar (2022) alsnog een beroep willen doen op steunmaatregelen.

In de voorjaarsnota 2021 heeft het kabinet een eerste raming van de omvang van de meerkosten in het sociaal domein opgenomen (€ 141 miljoen). Hiermee onderschrijft het Rijk de afspraak over de meerkosten nogmaals. Deze raming is gebaseerd op de compensatie die in 2020 is uitgekeerd. In de raming is rekening gehouden met het effect van vaccinaties en het afschalen van een deel van de maatregelen vanaf de zomer. Dit budget is indicatief en wordt nog niet als voorschot aan gemeenten uitgekeerd. Dit ter voorkoming van verdeelproblemen bij het definitief vaststellen van de compensatie.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf