Aangepaste dienstverlening
Dienstverlening externe partijen
Externe partijen hebben hun dienstverlening aangepast op de coronamaatregelen. Er is veel digitaal/op afstand gewerkt en bij uitzondering op afspraak. Dit geldt zowel voor zorgaanbieders in het preventieve jeugdbeleid als voor zorgaanbieders binnen de specialistische Jeugdhulp en Wmo. Er is in de afgelopen periode intensief contact onderhouden om inhoudelijke signalen en risico's in beeld te houden en te bespreken. De aanpassingen van de werkwijzen van zorgaanbieders is zo intensief als mogelijk opgepakt met als doel dat de zorg en ondersteuning zo lang en zo veilig mogelijk geboden kan blijven worden.
Daarnaast is geprobeerd zoveel mogelijk rust en duidelijkheid te creëren over de continuiteit van het aanbod (zie ook doorbetaling aanbieders in het sociaal domein).
De Brede HOED
In het gebouw van de Brede HOED zijn aanpassingen gedaan om de dienstverlening te kunnen voortzetten. Er zijn praktische maatregelen getroffen en maatregelen om veiligheid van medewerkers en bezoekers te waarborgen (mondkapjes, hygiene, plexiglas voor de balie enz).
Dienstverlening Sociaal Team Diemen
Het Sociaal Team Diemen heeft haar werkwijze aangepast door in eerste instantie snel contact op te nemen met de inwoners en zodoende een intensief contact te organiseren via beeldbellen. Op kantoor afspreken of een thuisbezoek vindt alleen plaats als de casusregisseur dit belangrijk vindt voor het traject, bijvoorbeeld wanneer de veiligheid van het kind in gedrang is. Tijdens de coronaperiode zijn de medewerkers van het Sociaal Team Diemen in dienst gekomen van de gemeente. Deze overgang is soepel verlopen.
Ook de ouder- en kindcoaches hebben zich extra ingespannen om ondersteuning te blijven bieden aan ouders en kinderen met vragen of zorgen. Scholen, leerplicht, OK coaches en het Sociaal Team Diemen hebben elkaar veelvuldig opgezocht.
De toename van het aantal aanmeldingen voor het Sociaal Team Diemen valt nu nog mee, maar daarentegen is er wel een toename in complexiteit zichtbaar. De verwachting is dat na corona het aantal aanmeldingen kan gaan toenemen. Enerzijds, omdat signalen mogelijk gemist zijn en anderzijds omdat een toename van de problematiek wordt verwacht als gevolg van financiële zorgen (toenemende werkloosheid, schuldenproblematiek, echtscheidingen) spanningen en stress in gezinnen.
Team Wmo
Team Wmo heeft vanaf half maart 2020 de dienstverlening aangepast. Er werden geen afspraken gemaakt voor een gesprek bij de cliënt thuis of in de Brede HOED. Gebleken is dat het merendeel van de onderzoeken telefonisch kan worden uitgevoerd. Indien nodig wordt met cliënten besproken hoe onderzoek op andere manieren kan worden uitgevoerd.
Cliëntondersteuning
MaDi en MEE hebben hun werkwijze aangepast en hebben de hulpverlening merendeels telefonisch uitgevoerd. Beide organisaties hebben actief de minder zelfredzame cliënten benaderd per telefoon om te vragen hoe het gaat en laagdrempeligheid bij vragen aangegeven. Het afspreken op kantoor en/of huisbezoeken vindt weer plaatst. We zien een toename in hulpverlening als gevolg van financiële zorgen, rouwverwerking, eenzaamheid, spanningen en stress.
Mede daarom is met MaDi een Pilot "Voorportaal" gestart voor 2021-2022. Hierbij is er gezocht naar een pragmatische oplossing voor de druk die op de hulpverlening is ontstaan. Taken die nu nog worden gedaan door de professionele hulpverlener zijn administratieve taken en eenvoudige praktische hulpvragen die direct opgepakt kunnen worden. Door aan de voorkant af te schalen wordt de hulpverlening ontlast en kan een efficiëntieslag worden geslagen omdat Diemenaren met eenvoudige hulp- en adviesvragen sneller kunnen worden geholpen hetgeen tevens kosten voor duurdere hulpverlening bespaart. Momenteel wordt de Pilot bekostigd vanuit het beschikbare budget in de begroting.
Mantelzorgondersteuning
Vanwege de coronamaatregelen zijn de mantelzorgers meer onder druk komen te staan. Markant heeft de hulpverlening voornamelijk telefonisch uitgevoerd. Ook hebben ze de cursus 'Zorg de Baas' digitaal aangeboden. Markant heeft informatiefolders over de dienstverlening van Markant in coronatijd verspreid. Daarnaast hebben zij ook actief mensen benaderd om te vragen hoe het met ze gaat. Ook hierbij wordt aangegeven dat er een toename in complexiteit zichtbaar is.
Veilig Thuis
Veilig Thuis heeft alle vitale processen voort kunnen te zetten en zo continuïteit kunnen behouden in hun dienstverlening. Er is direct gehandeld bij acute onveiligheid en situaties waarin structurele onveiligheid aanwezig was, deze zijn constant gemonitord. Daarnaast is goed gekeken naar en ervaring opgedaan met alternatieve mogelijkheden om op afstand zicht op veiligheid te krijgen. Om zo alert mogelijk te kunnen handelen ingeval van toenemende onveiligheid in gezinnen en huishoudens als gevolg van de coronamaatregelen, is goed gekeken naar extra mogelijkheden om gezinnen en huishoudens te bereiken. Dit heeft geleid tot een extra chatfunctie Veilig Thuis en de Apothekersroute waarbij slachtoffers van huiselijk geweld met het codewoord 'masker 19' bij de apotheek een melding konden doen van huiselijk geweld. De chatfunctie is van dusdanige waarde gebleken waarbij ook andere groepen (laagdrempeliger) zijn bereikt waardoor is gekozen deze chatfunctie te behouden. Tijdens de lockdown en avondklok was het ook mogelijk om hier in de avonduren gebruik van te maken.